maandag 1 juli 2013

Chocoladebolletjes



Deze chocoladebolletjes zijn een receptje uit het boek "Basic Brood".

Voor 8 bolletjes heb je nodig:


  1. 250 gr bloem
  2. 20 gr verse gist
  3. 1 eidooier
  4. 110 gr lauw water of melk
  5. 25 gr suiker
  6. 4 gr zout
  7. 37 gr vetstof
  8. 40 gr bakvaste chocoladedruppels

Leg de bloem met een kuiltje op het werkblad.
Los de gist en het ei op in de lauwe vloeistof en giet deze in het kuiltje
Leg aan de zijkant van het kuiltje de suiker, het zout en de vetstof.
Vermeng ongeveer een derde van de bloem met de vloeistof
Voeg de suiker en het zout toe en meng ondertussen de bloem verder door het vocht.
Voeg de vetstof toe als alle bloem met het vocht is vermengd
Kneed het deeg vervolgen door een wrijvende beweging te maken
Kneed zolang tot het deeg loskomt van de handen en het werkblad, en tot met een bolletje deeg een dun vliesje kan worden gevormd.
Na het kneden voegen we de chocoladedruppels toe.
Voeg tijdens het kneden geen bloem meer toe! Het deeg moet vast worden door voldoende te kneden.
Vorm het deeg als het klaar is tot een bol en laat het deeg gedurende 30 minuten op kamertemperatuur rijzen, tussen twee doeken met plasticfolie erop. Dit wordt de voorrijs genoemd.
Druk na 30 minuten het deeg plat en vorm opnieuw een bol.
Weeg stukjes  van 50 gr af en bol deze op. Leg ze onmiddellijk op een ingevette bakplaat en druk ze even plat.
Dek terug af met doek en plastiekfolie.


Bestrijk na 15 minuten de bolletjes volledig met eistrijksel en knip ze aan beide zijden tweemaal in met een schaar.
Laat ze vervolgens nog 45 minuten rijzen (zonder doek en plastiekfolie) op kamertemperatuur.
Bak af op 230°C gedurende een 8 à 9 minuten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten